Новини

Вагонът на царица Йоанна идва в Плевен в състава на ретро композиция

Във връзка с отбелязването на 130 години от създаването на Български държавни железници ретро влак ще пристигне на 6 октомври, събота, на жп гарата в Плевен. Инициативата е част от атракционните пътувания, които организира националният железопътен превозвач по повод годишнината.

Атракционните влакове ще бъдат теглени от парни локомотиви и ще представят голяма част от историческото наследство на БДЖ. В съставите им ще бъдат и вагони от царската композиция „Корона експрес” и правителствения влак от 80-те години „Витоша експрес”.

Една от специалните композиции ще пътува по маршрута София – Мездра – Плевен – Мездра – София. В Плевен влакът ще пристигне в 13 часа и ще престои до 14.20 часа. В това време ще бъде осигурен свободен достъп до вагоните – музейни експонати, които ще могат да бъдат разгледани. Влакът ще бъде теглен от парен локомотив № 05.01, а в състава ще са включени личният вагон-салон на царица Йоанна от „Корона експрес” и вагон-ресторантът от „Витоша експрес”. Всяка от композициите ще е съставена и от пет вагона за настаняване на пътниците. Всички те ще имат възможност да разгледат специално прикачените вагони, а служители на БДЖ ще разкажат интересни факти по време на обиколката.