Новини

До две години ще имаме автомагистрала „Хемус“

След 900 дни ще имаме възможност да изпробваме новият асфалт на автомагистрала „Хемус”, която ще минава на 24-я километър от Плевен – това каза днес Юлия Загорчева – представител на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Тя участва в днешното заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район за планиране. В доклада, който е подготвила, е записано, че в момента се работи по техническия проект и до края на 2018 година се очаква той да бъде финализиран. След това ще бъдат стартирани процедури по строителството и строителен надзор. В момента се изграждат два пътни участъка от магистралата София – Варна. Първият участък от Ябланица до пътя София – Варна вече е завършен на 30 процента и строителството продължава. За изграждането на целия нов участък са предвидени близо 55 милиона лева, а отсечката от пътната връзка край Плевен до Ябланица е 52 километра. Няма зони или райони, които могат да създадат проблеми и забавяне на строителството – каза още за радио „Плевен” Юлия Загорчева  на днешното заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район за планиране.

То беше открито в зала „Плевен” от областния управител на Плевен Мирослав Петров и в него участват управителите на петте области – Плевен, Монтана, Враца, Ловеч и Видин. В залата присъстват представители на Световната банка, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Агенция „Пътна инфраструктура“ . Сред темите, които обсъждат , е организираната дискусия във връзка с реформата в регионалната политика на страната, напредъкът в дейностите по подготовката и доизграждането на автомагистрала „Хемус“ и по-конкретно на участъците, преминаващи през територията на Северозападен район за планиране, включително визия за свързаността с основните направления по републиканската пътна мрежа.

Николай Стоев