Новини

Спортното ориентиране отново влезе в училище

Проектът „Ориентиране в училище” на Вариант 5 Швейцария продължава в Плевен с организирани занимания в начално училище „Отец Паисий”. Днес в двора на учебното заведение ръководството на спортен клуб по ориентиране „Север” организира състезателно – тренировъчно занимание, в което се включиха четвъртокласниците на учителката Росица Богданова, която от години предоставя възможността на своите възпитаници да се справят с карта и компас и да преодоляват маршрути за най-кратко време.

В двора на училището при отлични климатични условия и при добра организация децата се включиха в състезанието по маршрут със състезателни точки и показаха добри физически и технически умения, като всички успяха да открият поставените точки и да перфорират състезателните квадратчета.

Пламен Райков – треньор на състезателите в спортен клуб по ориентиране „Север” определи реализирането на проекта като успешно и каза за радио „Плевен”, че децата са се справили с поставените задачи, проявяват интерес към заниманието и с желание се включват в него. Така неусетно, под формата на игра и на търсене на контролни знаци, учениците научават повече за спорта „ориентиране”, а клубът намира желаещи да станат състезатели. Росица Богданова също е удовлетворена от реализирането на проекта, но отбелязва, че възможностите за активно движение на децата са малко.

В училището има физкултурен салон, спортни площадки, но децата рядко ги използват. Родителите се съгласяват подрастващите да се включват в спортни занимания, но в случаите, когато тяхната учителка поема задачата да ги води. Те са склонни да им осигуряват занимания в къщи или пред компютъра, а не – движение сред природата. Това е видимо и в нейния клас, ако огледаш четвъртокласниците – каза още Росица Богданова.

Краят на заниманието по проект „Ориентиране в училище” беше радостен и усмивките на децата и ръководителите са красноречиви, че всички са доволни.

Николай Стоев