Новини

Документална изложба представят в ХГ „Илия Бешков”

По случай 100 годишнината от възстановяването на независимостта на Полша, Полски институт в София и Посолство на Република Полша в София, съвместно с Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен, кани на откриването на документалната изложба „Юзеф Пилсудски –държавник на Полша и Европа“. Тя ще се открие на 12 септември, сряда, от 17:30 ч.

Експозицията ще бъде представена от извънредния и пълномощен посланик на Република Полша в България н. пр. Кшищоф Краевски.

Юзеф Пилсудски (1867-1935) – войник, политик, държавник, борец за свободата и независимостта на поляците. Основава Полските легиони и Полската военна организация (POW). След поражението на Германия в Първата световна война Пилсудски сформира правителство в свободна Полша. На 14 ноември 1918 г. му е възложено временното управление на държавата, а на 22 ноември получава официално функцията Началник на държавата, която изпълнява до декември 1922 г. Първият маршал на Полша и два пъти премиер (1926-1928 и 1930).

Оказва решаващо влияние върху вътрешната и външната политика на Втората полска република – реорганизира армията (1926), допринася за подписването на договори за ненападение със Съветския съюз (1932) и Германия (1934), подписва априлската конституция (1935), гради свободна и демократична държава.

Изложбата представя маршала през призмата на универсалните ценности – усилията за осигуряване на сигурност в Европа, правото на самоопределяне на народите, борбата за социални права (всеобща работническа застраховка, избирателни права на жените).

Изложбата ще продължи до 1 октомври 2018 г.