Новини

Плевен се включва в инициативите по отбелязване на 100-годишнината от Дойранската епопея

В Плевен започват инициативите по отбелязването на 100-годишнината от  Дойранска епопея и подвига на воините от Девета пехотна плевенска дивизия. Те се организират от Министерството на отбраната, Община Плевен и Регионалния исторически музей, съвместно с Националния комитет по отбелязване на 100-годишнината от историческите събития, записали една от най-героичните страници в националната военна история.

На 20 и 21 септември в Плевен ще се проведе Национална научна конференция „България в Голямата война (1918)“ с научен ръководител академик Георги Марков.  Двудневният форум  ще бъде официално открит в 14 часа в Актовата зала на Община Плевен.Час по-късно ще бъде представен документален филм:„Дойранската епопея в паметта на потомците“ с режисьор Светозар Гагов. Кинопродукцията се реализира по културен проект на Регионален исторически музей и финансиран със съдействието на Община Плевен.

Вечерта от 18 часа в музея ще бъде представена изложба наречена „Дойран/1916-1918/-храброст, дълг и чест“. Експозицията е подготвена с участието на Националния военноисторически музей-София и Регионален исторически музей-Ловеч. В нея ще бъдат показани уникални фрагменти от живота на дойранските победители-  вещи на войници и офицери, военни карти и фотоси от бойни действия и моменти от живота на фронта. Произведения на изкуството, правени от войници и офицери, подготвени за благотворителната изложба за изграждане на паметник на 9-а пехотна Плевенска дивизия. Сред имената на творците фигурират  тези на Николай Райнов и Христо Оббов.

На следващия ден,21 септември,  в зала „Войни за национално обединение“ ще бъдат представени научните доклади и съобщения, включени в Националната научна конференция „България в Голямата война-1918“.  По повод  отбелязването на 100-годишнината, началникът на отдел „Нова и най-нова история“ Нели Дакова обясни, че септемврийското издание на световноизвестното списание „Нешънъл Джиографик“ също е посветено на Дойранската епопея.