Новини

В УМБАЛ Сърце и Мозък – Плевен успешно се борят с дисекация  на аортата

На днешния 19 септември, на който се информираме за проблемите при дисекацията  на аортата, трябва да си кажем  – “Днес е добър ден”!

Това сподели при срещата ни проф. д-р Владимир Данов – началник на клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ Сърце и Мозък – Плевен. И добави, че в 59 страни се говори за заболяването. Дисекацията на аортата се характеризира с много висока смъртност, засягаща 5/1000 души. Честота на аортната дисекация е 5 пациента на 1000 души население в индустриалните страни, като средна възраст е 63 години, а в 65% е най-честа при мъжете. Смъртността е изключително висока, 40% загиват веднага след началото на симптомите, +1% на всеки изминал час след това. Специалистът в   УМБАЛ Сърце и Мозък Плевен обясни пред журналистите, че представлява разслояване на стената на най-големият кръвоносен съд в човешкото тяло и възможност за последващото му разкъсване и летален изход.  Това заболяване все още е диагностицирано в последните му етапи на развитие, когато вече са настъпили увреждания и на вътрешните органи.  Огромна част от заболелите загиват по път за лечебното заведение, не преживяват оперативното лечение или изобщо нямат достъп до медицински услуги. Методите на лечението са изключително напреднали, но информираността сред обществото е изключително ниска в световен мащаб. Плевенската болница е единствената в Северна България и в нея се лекуват пациенти от цялата страна. За времето от откриването на специализираното отделение за лекуване на дисекацията  на аортата са оперирани 35 пациенти, а в момента цялата леглова база е запълнена. Очакват се двама души със сърдечни проблеми от Видин. Проф. д-р Владимир Данов ни срещна и с трима пациенти, които са претърпяли оперативна намеса в Плевен и в момента са в добро здравословно състояние.

Румен Върбанов от Свищов, Величко Величков от с. Ряховците, Габровска област и Ваньо Тодоров от Русе обясниха, че индикаторът за болестта е рязка болка в гърдите, която отива към гърба. Те са доволни от лечението и престоя си в плевенската многопрофилна болница и използваха възможността в наше присъствие да поговорят с проф. д-р Данов и да му разкажат как се чувстват, да попитат какво трябва да правят в бъдеще.

А ръководителят на клиниката по кардиохирургия остана удовлетворен от здравословното състояние на неговите пациенти и им пожела по-бързо възстановяване след извършените успешни операции.

Николай Стоев