Новини

„Държавен архив“-Плевен открива изложба в Деня на туризма

От 1980 г. Световната организация по туризъм отбелязва Световния ден на туризма на 27 септември, с цел да се насърчава усещането на международната общественост за значимостта на туризма и неговата роля за развитието на социалната, културната, икономическата и политическата сфера на обществения живот.

Туристическото движение в България като част от световното такова се появява в края на XIX-ти век. За родоначалник се счита големият български писател Алеко Константинов – Щастливеца. У Алеко за пръв път се създава идеята за туристическо дружество. Тази идея се оформя окончателно когато през юли 1889 г. той предприема един многодневен излет из Витоша. Още същата година се основава дружество “Урвич клуб” по името на средновековната българска крепост в близост до София по пътя за Самоков. Шест години след основаването на “Урвич клуб” на 27 август 1895 г. Алеко Константинов организира първият масов излет у нас до Черни връх. На състоялото се тогава на върха събрание за председател на дружеството е избран патриарха на българската литература Иван Вазов.

Развитието на туризма в световен и национален мащаб не подминава и “сърцето на Мизия” – Плевен. Тук по инициатива на инж. Димитър Вълчанов през 1901 г. е основано туристическо дружество. То е трето поред в България след дружествата в София и Пловдив. През 1948 г. с постановление на Министерски съвет е създадено Държавно стопанско предприятие “Балкантурист” – София с клон в Плевен. Близо десетилетие по-късно (1957 г.) е основан Окръжния съвет на Българския туристически съюз в Плевен. През 1987 г. е създаден Общински съвет на Българския туристически съюз в Плевен. Той обединява и координира дейността на туристическите дружества на територията на тогавашния Плевенски окръг.

Освен туристическите организации изградени в Плевенския регион, дълбока диря в развитието на туризма оставят и отделни личности като Асен Лещов, Атанас Изгоренков и Иван Ташев Иванчев.

Като пазител на документалното богатство на Плевенски регион “Държавен архив” – Плевен съхранява в своите фондове редица документи бележещи развитието на туризма в региона.

По повод Световният ден на туризма “Държавен архив” – Плевен, Община – Плевен и Професионална гимназия по туризъм “Алеко Константинов” – Плевен експонират изложба на тема “Развитие на туризма в Плевен – минало, настояще и бъдеще”. Изложбата ще бъде открита на 27 септември 2018 г. от 11.00 часа на пл. “Възраждане” в Плевен (пред сградата на Областна администрация – Плевен).

Заповядайте за да се насладите на богатата палитра от документи представена на изложбата и се потопите в атмосферата на решителност и приключенски дух лъхаща от тях! Информацията е изготвена на базата на  справочен апарат: ф. 1219, инв. опис № 1 а.е. 2

Илиян Цветанов – главен експерт в Отдел “Държавен архив” – Плевен