Новини

Показаха как ще изглежда Старата главна от площад „Свободата” до Театъра

Снощи беше представен официално проектът за „Основен ремонт на пл. „Свобода” и пешеходната улица „Васил Левски” в частта от пл. „Свободата” до пл. „Стефан Стамболов”. Проектант е фирмата „Проконсулт”, а представянето направи арх. Красимир Петров. Проектът предвижда засаждане на нови дървета от устойчиви на нашия климат видове – явор и ясен, монтиране на пейки, които ще са с кръгла форма и ще се поставят около дърветата, ново осветление и отводнителна система. Растителността ще бъде оформена в атрактивни фигури под формата на кубове, които ще направят плавен преход от зеленината около водната каскада към пешеходната улица. Подобни кубично оформени храсти ще има и пред Банка ДСК до Театъра. Около паметника на площад „Свободата” към Спортно-информационния център е предвидено да се изгради малка горичка от дървета, за да се облагороди мястото и направи по-голяма сянка за гражданите.

Плочите, които ще бъдат положени, ще са устойчиви на натоварване. Ще има и тактилни ивици за хора с увреждания, както и ще бъде запазена велоалеята. По думите на арх. Петров с новия проект централната улица ще придобие европейски вид.

На представянето, организирано от Община Плевен, присъства кметът Георг Спартански и заместникът му арх. Невяна Иванчева. На присъстващите кметът обясни процедурата за финансиране на ремонтните дейности. Най-важната стъпка, след общественото му обсъждане, ще е одобрението от Общинския съвет и последващо съгласие на съветниците за изтегляне на инвестиционен кредит за финансирането му. Приблизителната стойност на проекта е малко над 2 млн лв.