Новини

В Белене винаги ще пазят паметта на жертвите на тоталитарните режими

От Белене стартират инициативите  посветени на Европейския ден  за почит на жертвите на тоталитарните режими. Те се организират за първи път в такъв мащаб   от  Културния център „Евгений Босилков“.Това съобщи отец Паоло Кортези, католическият свещеник отличен с голямата награда на Българския хелзински комитет за принос към правата на човека. Той обясни, че това е едно историческо паметно поклонение, което  ще премине под мотото  „Всички за един и един за всички“. От 23 август до 9 септември  ще бъдат посетени някои важни места за памет из България, които имат връзка с невинните жертви на 20-ти век и ще бъдат поднесени цветя. В Белене ще бъде подредена изложба „Евгений Босилков и мъчениците на 20-ти век“  и ще бъде отворена библиотеката с повече от 300 книги за „Тоталитарните режими и жертвите им“ на автори от различни държави. Ще бъде организиран концерт  на Плевенска филхармония и Общински хор „Гена Димитрова“  под диригентството на Деян Павлов.

Историческото паметно поклонение ще започне на 23 август  с панихида пред  Мемориала  за жертви на комунизма пред НДК в София и посещение на църквата „Света Неделя“, след това ще бъде посетена местността Черна Скала край град Самоков – място за масови убийства.На 24август поклоническият път ще премине през  Гонда вода-място на концлагера от от 1941 до 1943 година,  на 25 август  през град Лом откъдето тръгват за лагерите на смъртта българските евреи, а на 28 август през село Покрован – място на клането през 1913 година, край Ивайловград .На 4 септември ще може да се посети концлагера от 1959 до 1962 година в Ловеч, на 6 септември село Ястребино, където през 1943 година са застреляни нивинни деца.На 9 септември  програмата ще завърши с посещение в Белене-родното място на мъченика Евгений Босилков и мястото на концлагера от 1949 година до 1989 тгодина. Паметта на  жертвите на тоталитарните режими ще бъде почетена с изпълнение на „Реквием“от Моцарт.  Концертът ще започне от 16 часа в светилище „Блажений Евгений Босилков“./вход свободен/

По думите на отец Паоло Кортези това, което организират не е политика, а култура на паметта. „Нека близките на жертвите да знаят, че тези хора не са забравени. Европа не е само политика и икономика, тя има и ценности, между които са общата история и паметта към миналото. Именно от нея може да пораснем като европейски народ“, категоричен е отец Кортези.

Валя Козовска