Новини

Поклоннически поход премина през Плевен

Град Плевен за първи път е включен в поклонническия път, посветен на Рилския Чудотворец. Участниците  в похода „Свети Иван Рилски 2018“ преминаха през центъра на града ни, присъстваха на Литургия в храм „Свети Николай“, както и на прочетения  акатист към Свети Йоан Рилски  в църквата  „Света Троица“. Те  посетиха раннохристиянската Базилика  в крепостта  Сторгозия и потърсиха руините на манастира „Свети Георги“ в парк „Кайлъка“.  Най-малкият участник в похода е на 9 години, а най-възрастният – над 70 години. На територията на Плевенска епархия походът се извършва с благословението  на  Негово Високопреосвещенство митрополит Игнатий. Маршрутът  през Плевенска област започна  от Никопол, премина  през  село Жернов, а оттам към селищата Муселиево, Мечка, Коиловци, Върбица, Плевен, Брестовец, Тодорово, каньона на Чернелка, Петърница, Бъркач, Садовският манастир, Долни Дъбник и Садовец.

Началото на този поклоннически път е дадено през 2010 година в София. През 2015 година към инициативата се включва лъч и от Велико Търново, разказва един от инициаторите-  Паскал Пиперков от Великотърновския университет „Свети свети Кирил и Методий“. Идеята е частично възстановяне на пътя на мощите на Св. Иван Рилски от 1469 г., когато са принесени от Търново и са върнати в Рилския манастир.

На 1 август участниците от Велико Търново ще се влеят в поклонническия път „Рилският Чудотворец“ в София, от където ще продължат през Витоша, Верила, Лакатишка Рила и Рила, за да бъдат за празника Преображение Господне в Рилския манастир. Походът е организиран всяка година от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ .