Новини

Днес е Илинден

Българската православна църква почита паметта на Свети  Пророк Илия – един от големите старозаветни пророци и борец срещу езическите идоли, предвестник на истинската вяра в единия Бог. По този повод тази сутрин в плевенските храмове беше отслужена Празнична Света Литургия. В църквата „Света Троица“ продължава реставрацията на  стенописите от южната стена на сградата. Това не попречи на плевенчани да присъстват на празничната Литургия и  почетат Пророк  Илия, като запалиха  свещички и се помолиха за здраве и благоденствие за близките си.

Празникът е наречен от народа Илинден. Вярва се, че светецът е покровител на светкавиците и гръмотевиците, и пази реколтата на стопаните от пожари.

Според народното поверие на Илинден морето взима най-много жертви. Традиция повелява да не се работи в днешния ден, за да не се разсърди Свети Илия. Правят се курбани.

Илинден се отбелязва като имен ден от носещите имената Илия, Илинда, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Юлия (защото името Илиана/Илияна е произлязло от Юлия).