Новини

На „Сцена под звездите” представиха „Аида” на Джузепе Верди

С постановката на „Аида“ приключи проектът „Сцена под звездите с оперите на Верди“ в Плевен. В суперпродукцията участваха  Плевенска филхармония съвместно с  Общински хор „Гена Димитрова”, хора на Русенската опера с диригенти Анелия Дечева и Стиляна Димитрова и танцьорите от Балетната школа при читалище „Съгласие 1869“ с ръководител Маня Николова. Под диргенството на Найден Тодоров и режисурата на  Надя Христозова , на сцената на Летния театър в парк „Кайлъка“, на прекрасен декор под звездите, се представиха хор от 80 души, талантливи солисти и музиканти. В ролята на Аида беше световноизвестното сопрано Цветелина Василева. Тя споделя, че за изграждането на тази роля се е учила от нашата съгражданка – незабравимата Гена Димитрова.

Публиката имаше удоволствието да се наслади още на чуждестранните изпълнители – италианският тенор Дарио Ди Виетри и мецосопраното от Сърбия – Саня Анастасия, както и на българските певци  Ивайло Джуров, Венцеслав Анастасов, Юлиян Константинов, Емилия Джурова и Стилян Цветанов. Особено трогателни за зрителите бяха изпълненията на малките тацьори в ролята на негърчета, както и изящните танци на големите балерини и балетисти от плевенската школа. Припомняме, че ден преди това плевенската публика имаше удоволствието да се наслади и на суперпродукцията  „Набуко“.

„В  нашия град има традиции, такива спектакли са правени и ще продължат да се правят.Това изкуство е за гражданите, които  обичат операта и ние ще се стараем да им поднасяме качествени представления“, каза директорът  на Плевенската филхармония, оперния певец  Любомир Дяковски.