Новини

Кукленият фестивал „Шарено петле“ ще радва децата на Плевен

От 5 до 8 юли Плевен ще бъде домакин на първия фестивал за куклено изкуство за всички възрасти, наречен „Шарено петле“. С това той продължава традицията на организирания преди години „Хора и кукли“. „Фестивалът има амбицията да заяви и свой собствен облик, като предостави възможност за съпреживяване с кукленото изкуство на зрители от всички възрасти“, каза Васил Василев, директор на ДКТ „Иван Радоев“ на съвместна пресконференция със Стефка Григорова, началник на отдел „Култура“ в  Община Плевен  и Калина Вагенщайн, селекционер на фестивала.

В дните от 5 до 8 юни в Плевен ще гостуват театрални трупи от седем града в страната – Бургас, Варна, Габрово, Сливен, Смолян, София и Стара Загора, което превръща първото издание на „Шарено петле“ в национално представителна проява.

В първата селекция са представят 13 различни събития, които ще оживят залите на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ и пространствата около него. Афишът включва както представления за деца, така и сравнително по-рядко показваните у нас спектакли за възрастни. За първи път в града ще бъдат показани и две продукции за най-малките – специално създадени за публика до 3-годишна възраст и техните родители, разказа селекционерът Калина Вагенщайн.

По думите на Стефка Григорова програмата  на фестивала е най-яркото доказателство, че децата на Плевен ги очакват едни прекрасни театрални дни изпълнени с много емоция, красиви кукли и забавления под тези прекрасни чадъри и красива сграда. Григорова обясни,че всички занимания и представления са безплатни. От театъра уточниха, че всеки зрител трябва да си вземе безплатна покана от касата, защото местата в салона са ограничени.

Фестивалът се организира от Община Плевен в партньорство с Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, артистична фондация и представители на местни бизнес.

Валя Козовска