Новини

В Плевен изпратиха 36-ия контингент за Афганистан

С тържествен ритуал в Плевен беше изпратен  36-ия контингент на Българската армия за участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“. Вицепремиерът и министър  на отбраната Красимир Каракачанов беше посрещнат с военна церемония на площад „Възраждане“. В словото си той  пожела на всички да изпълнят мисията с чест и достойнство и да се върнат живи и здрави, след което им подари икона на Свети Георги Победоносец, която да ги закриля. Плевенски свещеници отслужиха водосвет  и молебен за здравето на военнослужещите и цивилните служители. По време на официалната церемония заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов връчи  сертификат за участие в мисията на командира на 36-ия контингент полковник Веселин Василев, който изрази увереност, че военнослужещите ще изпълнят достойно поставените задачи и ще защитят отличните атестати на командването.

Военната церемония приключи с тържествен марш на рейнджърите, които след броени дни заминават на мисия в Афганистан и ще се завърнат след шест месеца.

Тридесет и шестият български военен контингент премина обучение в Единен център за начална подготовка – Плевен. В състава му участват 160 военнослужещи,   рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. По време на мисията те ще изпълняват задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летище Кандахар, както и с обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия.

Валя Козовска