Новини

Плевенската църква „Света Троица“ отбеляза своя празник

В неделната утрин християни и църковното настоятелство се събраха  за тържеството на храм „Света Троица” в Плевен. Света литургия беше отслужена от плевенския митрополит Игнатий в съслужение със свещеници от трите църкви в града.

„На Петдесятница  Дух Свети  слиза върху  Светите апостоли във вид на огнени езици и затова се раздава орехова шума, която символизира тези езици. От днес Светите апостоли започват да проповядват Божието слово по всички краища на земята и затова се счита за рождения ден и началото на християнската църква“, това каза в своята проповед митрополит Игнатий и поздрави всички присъстващи в църквата. След Светата литургия беше осветен и раздаден курбан за храмовия празник.

Тази година църковното настоятелство беше подготвило жито, хляб и агнешка курбан-чорба. Миряните занесоха в домовете си и орехова шума за здраве на семействата им.

На този ден три дечица – две момченца и едно момиченце, бяха кръстени в църквата „Света Троица“.

В понеделник след Петдесятница е празникът на Светия дух, но  по традиция той се отбелязва винаги в  неделния ден, обясни отец Венци от храм „Света Троица“.

Валя Козовска