Новини

В Плевен измерват безплатно кръвно налягане

Плевен е сред 11-те града в страната в които днес се отбелязва Световния ден на хипертонията. По този повод Клиника по кардиология и ревматология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” ЕАД – Плевен организира безплатно измерване на кръвно налягане. Доброволци-студенти от Медицинския университет очакват гражданите в три мобилни кабинета, открити на входа на парк „Кайлъка”, на парк „Скобелев” и в централната част на града.

„Идеята е да обхванем максимален брой хора, които да измерят кръвното си и да видят дали нямат проблеми, защото не всеки го прави, било поради невъзможност или нежелание да иде на лекар , или оправдавайки се със забързаното си ежедневие“, това каза началникът на клиниката проф. д-р Снежана Тишева, д.м.н.Целта е да се обхванат и колкото се може повече млади хора, тъй като хипертонията е болест, която се подмладява.

Освен трите мобилни пункта,  приемният кабинет на Клиниката по кардиология ще приема безплатно пациенти на 17 и 18 май, които ще бъдат прегледани от специалист. По инициатива на Лига по хипертонии и Клиника по кардиология и ревматология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” след прегледите данните ще бъдат обработени статистически и след това ще се направи сравнителен анализ какви са тенденциите в последните години на заболяванията от хипертония. Според специалисти най-важния рисков фактор за атеросклерозата е именно артериалната хипертония, като тя води и до сърдечносъдови и мозъчносъдови заболявания. Причини  за високото кръвно налягане са свръхтегло,  прекалена употреба на алкохол и солени храни, както и недостатъчна физическа активност.

Отбелязването на Световиня ден на хипертонията тази година преминава под надслов „Нормално кръвно налягане-нормален сърдечен ритъм –превенция от инсулт“. За първи път инициативата  е подпомогната финансово от дарителска кампания на служители от международна банка. В националната здравна кампания  участват Българска лига по хипертония в партньорство с Българския червен кръст, Фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Асоциация на студентите медици в България и здравни организации.

Валя Козовска