Новини

Още една незабравима нощ организира плевенската Панорама

Още една незабравима нощ в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” беше организирана и тази събота. Вечерта започна нетрадиционно с изпълнението на клуб „Веселяци”, който посрещнаха първите посетители пред главния вход на Панорамата. Танцьорите го направиха с атрактивно, с изпълнение на хора, след което желаещите да видят историческите артефакти можеха да се любуват на няколко различни по тематика изложби.

   

Всяка година ръководството на Панорамата е показвало презентация на оръжия  от Руско-турската война. Освен това посетителите на Панорамата можеха да видят премиерата на документалния филм „Освободителят на България” от Искрен Красимиров.

Беше открита изложба с картини на Николай Овечкин. А основният акцент във Вечерта на музеите беше изложба, предоставена от музея във Велико Търново.

Най-интересен сред вещите  беше   бронзовият звънец от 1474 година, използван по време на учредителното събрание във Велико Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година.

Личните вещи на Стефан Стамболов като министър – председател също привлякоха вниманието на посетителите – настолна лампа от кабинета на Стамболов и негова снимка. Други интересни предмети бяха Конституцията на Българското княжество от 1879 година, Документ – правилник за вътрешния ред на събранието от същата година, както и словото на императорския руски комисар  княз Александър Дондуков – Корсаков.

Беше проведен базар на книгата, а празнична заря  увековечи поредната вечер в Панорама „Плевенска епопея 1877 година” .

Николай Стоев