Новини

Кардинал Винко Пулич, първият кардинал посетил Регионален исторически музей в Плевен

В Плевен тържествено беше отбелязан храмовият празник на католическата църква Дева Мария от Фатима, обявена от папа Франциск за епархийно светилище. На този ден бе чествано  и 370 години от създаването на Никополска  епархия. Специално за тържествата пристигна Негово блаженство кардинал Винко Пулич, който почете мисионерската дейност на отците францисканци в България.

Празникът започна с шествие и внасяне на статуята на Дева Мария от Фатима в храма. Кардинал Пулич отслужи на български език Света Меса и отправи поздравителни слова към  всички присъстващи. В празничната литургия участваха епископът на Никополската епархия монсеньор Петко Христов и  католически свещеници от всички епархии в страната.

След обяд свещеници и миряни, водени от кардинал Винко Пулич, посетиха  Регионален исторически музей и се поклониха пред надгробната плоча на епископ Филип Станиславов, първият епископ на Никополска епархия. При посрещането на официалната делегация директорът Володя Попов подчерта, че това е първият кардинал, посетил плевенския исторически музей.

Припомняме, че от Плевен започнаха тържествата за отбелязването на 370 години от създаването на Никополската епархия. Снощи беше представен празничен концерт  „Аве Мария“ с  участието на камерен състав на Плевенска филхармония с диригент Деян Павлов и Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева. Празничните събития продължават утре, 13 май,  със Света меса в катедралата на Никополската епархия в Русе. По-късно ще бъде  отслужена молитва в археологическия център в древния римски град Никополис ад Иструм с участието на духовенството от епархията. Празникът ще завърши с поклонение пред мощите на Блажения Евгени Босилков, Никополски Епископ, мъченик за вярата.