Новини

От Плевен започват тържествата по повод 370 години от създаването на Никополска епархия

С концерт, посветен на Божията майка, започват тържествата по повод празника на епархийно светилище „Дева Мария от Фатима“ и 370 години от създаването на Никополска епархия. Музикалното събитие е наречено „Аве Мария“ и е  част от поредицата „Сакра музика“. В него ще участват камерен състав на Плевенска филхармония с диригент Деян Павлов и Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева.

Солисти ще бъдат Боряна Бешева – сопран, Росица Павлова-Инджева – мецосопран и директорът на филхармонията Любомир Дяковски – тенор. В програмата са включени произведения от Вивалди, Маскани и Уебър. Концертът „Аве Мария“ ще  бъде представен на 11 май от 19 часа в  католическата църква.

За празника на официална визита ще бъде Негово блаженство кардинал Винко Пулич, който ще почете мисионерската дейност на отците францисканци в България

Тържествата ще запознат на 12 май от 11 часа със Света меса  в  Светилището на „Дева Мария от Фатима“. След обяд в 15 часа ще има посещение в Регионален исторически музей и поклонение пред надгробната плоча на епископ Филип Станиславов, първият епископ на Никополска епархия.

На следващия ден – 13 май,  празничната програма ще продължи със Света меса в катедралата на Никополската епархия в Русе. По-късно ще бъде  отслужена молитва в археологическия център в древния римски град Никополис ад Иструм с участието на духовенството от епархията. Празникът ще завърши с поклонение пред мощите на Блажения Евгени Босилков, Никополски Епископ, мъченик за вярата.

Отец Венци Николов от епархийно светилище “Дева Мария от Фатима“  отправя покана към плевенчани и гости на града да се присъединят към честванията по повод 370 години от създаването на Никополска епархия.

Припомняме, че първата печатна книга  на новобългарски език „Абагар“  е  съставена и издадена в Рим през  1651 година от бъдещия Никополски католически епископ Филип  Станиславов. Тя е отпечатана на кирилица  и представлява молитвеник за нуждите на католическата църква в България. От „Абагар“ днес са запазени 17 екземпляра, един от които е в Националната библиотека „Св. св.Кирил и Методий“.