Новини

Празничен парад в центъра на Плевен по повод 6 май

В навечерието на 6 май в Плевен бяха отбелязани Деня на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май, и 140 години от създаването й. Церемонията започна с тържествен  ритуал по полагане на венци пред паметника на загиналите от 4-и пехотен Плевенски полк в Сръбско – българската война. Сред официалните гости бяха председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, кметът на Община Плевен Георг Спартански, областният управител  Мирослав Петров, командири и военни ръководители от Плевен и Долна Митрополия, представители на държавни, военни и неправителствени организации, множество граждани.

 

Церемонията започна с тържествен строй и поздрав към военослужещите и продължи на пощад „Възраждане“ с молебен за здраве и благоденствие на военнослужещите и цивилните служители от Българската армия, отслужен от плевенски свещеници.  В края на ритуала бяха официално връчени удостоверения за завършване курс „Начална военна подготовка” на близо 120 новоназначени войници. Началникът на гарнизон Плевен полковник Николай Бешев отправи поздравителни слова към военнослужещите и техните семейства. В края на проявата имаше тържествен парад в който се включиха и децата от гвардейския отряд при ОУ „Д-р Петър Берон“.За доброто настроение на всички концерт изнесоха самодейни състави от гарнизон Плевен. Полковник Николай Бешев подчерта, че военните имат разнообразни таланти и с тази изява искат да поздравят плевенчани и гости на града.

В момента  в Единния център за начална подготовка в Плевен се обучават над 100 рейнджъри, които ще участва в 36-и контингент в Афганистан, под ръководството на националния командир – полковник Веселин Василев.