Новини

Плевенските каратеки се завърнаха с призови места от Европейското в Полша

От 13 до 15 април в  Дамбова Гурнича, Полша се проведе Европейско първенство и купа по Шотокан карате-до за 2018 г. Престижния форум отново събра огромен брой състезатели – 1684 от 29 европейски държави – членки на Световната Шотокан карате-до организация на Обединените нации (СКДУН). Българския национален тим от 12-годишни до мъже и жени спечелиха 8 златни медала, което отреди 3 място на България в комплексното класиране от Европейското първенство. Подрастващите от националния отбор, които участваха на Европейската купа през първия състезателен ден с 14 златни спечелени медала, класираха България на второто място в комплексното класиране – информира  сенсей Милена Кирниколова.

Голям принос за този успех имат плевенските шотокан състезатели. СКК „ Спартак 14”  взе участие със 22-ма  състезатели на Европейска купа и 4-ма състезатели на Европейско първенство.

Златен медал за България, Плевен и клуба донесе ученичката на Спортно училище-Плевен, Натали Йонкова при 16- 17 г. девойки в дисциплината шобу кумите , кат. до 57 кг. След 4 изиграни кръга  и оспорван полуфинал и финал, Натали за 3-ти път се изкачи на високата позиция на почетната стълбичка.

Бронз от Европейското в дисциплината отборно шобу кумите девойки 16-20 г. донесе и отбора на България в състав Мирела Йолова, Натали Йонкова, Атина Трендафилова и Стефани Костова. Сборният ни тим е съставен само от 16 г. девойки, които спореха за тройката с доста по-опитни и големи на възраст (почти 20 г.) състезателки. Това доведе до загуба на полуфинала и бронзовия медал. Европейската купа е ниво, през което не може да не мине всеки един състезател, преди да има право да участва на Европейско първенство. Тя включва състезатели от всички възрасти до 20 г. и дава възможност да се натрупа нужния състезателен опит,  за да се участва с квота на Европейско първенство. Плевенският отбор за пореден път спомогна за успешното класиране на България и доброто ни име.

22-мата ни състезатели донесоха 4 златни, 7 сребърни и 12 бронзови медала от проведената Европейска купа. Ето и статистиката, която предостави на радио „Плевен” сенсей Милена Кирниколова:

Европейска  купа:

 

Елка Панайотова- 1 място 14-15 г. девойки, шобу кумите над 53 кг.
Тихомир Тодоров – 1 място 10-11 г. момчета, джу ипон кумите над 40 кг.
Станислав Станчев- 1 място 8-9 г. момчета, санбон кумите до 27 кг.
Кристиан Костов – 1 място 6-7 г. момчета, санбон кумите опен

Васил Брайков –  – 2 място 14-15 г. юноши, ката

Елица Станчева – 2 място 12-13 г. девойки, шобу кумите до 51 кг.
Далия Гочева – 2 място 10-11 г. момичета, санбон кумите над 40 кг.
Анатолий Стефанов –  2 място 10-11 г. момчета, санбон кумите над 40 кг.,

Станислав Станчев – 2 място ката, 8-9 г. момчета

Кристиан Костов – 2 място ката момчета 6-7 г.
Дариан Абди – 2 място 6-7 г. момчета , санбон кумите опен


Петър Радоловски- 3 място, 12-13 г. момчета , джу ипон кумите над 45 кг.,
Мариян Тодоров-3 място 12-13 г. юноши, шобу кумите над 50 кг.

Елица Станчева-  3 място 12-13 г. момичета, джу ипон кумите до 50 кг.

Тихомир Тодоров-  3 място 10-11 г. момчета, санбон кумите над 40 кг.,
Стефани Иванова – 3 място, 10-11 г. момичета , санбон кумите над 40 кг.,
Стефани Ангелова- 3 място, 10-11 г. момичета , санбон кумите над 40 кг.,

Петър Станчев – 3 място 8-9 г. момчета, санбон кумите до 27 кг., и на ката 8-9 г. момчета
Никол Ангелова- 3 място, 8-9 г. момичета , санбон кумите над 40 кг.,

Ивайло Василев-  3 място 6-7 г. момчета, санбон кумите опен

Йонан Михайлов-3 място 6-7 г. момчета, ката,
Александър Ангелов –  3 място 6-7 г. момчета, санбон кумите опен

„Школата на подрастващите в клуба ни е отлична”, сподели Милена Кирниколова. Такова добро поколение не може да не вещае за в бъдеще сериозни успехи на високо ниво – Европейско и Световно първенство. Юношите и девойките над 16 г. вече жънат своите успехи – Натали, Мирела, момчетата – Марк, Ивайло…Щастливи сме с Маринела, че имат амбициозни последователи. Благодарни сме на техните родители за всеотдайността и постоянството, отделяйки време да ги водят в залата въпреки натовареното си ежедневие. Сигурна съм, че ще продължим да славим името на България по света” – добави още Милена Кирниколова.

Николай Стоев