Новини

Съобщиха имената на победителите в конкурсите за рисунка, песен и есе, посветени на 10 декември

Вече са ясни имената  на победителите в детския конкурс за рисунка, есе и песен, посветени на 140 години от Плевенската епопея. Официалното награждаване ще стане на 22 ноември в  Регионален исторически музей –Плевен. Предстои издаването на сборник  с отличените    рисунки и есета, а песента на победителя ще  бъде издадена на диск.  Това стана ясно на пресконференция дадена от инициативния комитет по отбелязването на годишнината в лицето на  Румен Петков, академик Светлин Русев и Януш Донев. Тази година  в Плевен се отбелязват три юбилея  – 40 години Плевенска Панорама, 110 години Военно музейно дело и 140 години от Плевенската епопея.

„Децата,  участвали в конкурса, заслужават  да бъде уважен техния труд, защото всяко едно от тях е вложило емоции и разбиране за Руско-турската война в създаването на своите рисунки, есета и песни. А ние, като граждани, да можем да се връщаме към корените си и да гледаме напред”, каза Румен Петков и благодари на академик Светлин Русев, председател на журито за  рисунки.

В конкурса са представени 87 творби, разделени в две възрастови групи – до 4-ти клас и до 8-ми клас. След селекция са определени победителите на първо, второ и трето място, има и поощрителни награди.

В категорията за есе участват  творби от Петрич, Свищов и Плевен, като участниците от нашия град са от Национално училище по изкуствата  „Панайот Пипков“ и  Математическа гимназия „ Гео Милев”.  Журито, с председател Димо Дешев, режисьор от ДКТ „Иван Радоев”, е отличило  трима победители и  две поощрителни награди.

В конкурса за песен журито, в което е била и Люси Дяковска е певицата е заявила, че ще съдейства наградената песен да бъде излъчена в национален ефир в изпълнение на Плевенска филхармония.

По време на пресконференцията Януш Донев показа  илюстрирана пощенска картичка и  илюстриран пощенски плик с марка, които ще бъдат издадени  по повод 40 години Плевенска Панорама и 110 години Военноисторически  музей.Тяхното валидиране ще бъде направено също на 22 ноември. За събитието се отправя покана към плевенчани. Очаква се сред официалните   гости  да бъдат  Георги Първанов  и Симеон Сакскобургготски.

Наградата за рисунка при най-малките печели  Марина Мариянова Сакарска, 6 години, ДГ „ Слънце“, IV a група. Второто място е за Максим Монев, 10 години, IV клас, Арт школа „Колорит“, а третото – за десетгодишната Далия Калоянова Цакова. Поощренията са за Далия Цакова и Лъчезар Цаков.

Във втората категория на I място е творбата на Магдалена Миленова – VII в клас, НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, на II място – Никола Ангелов – 12 години, VII клас, Арт школа „ Колорит“ и III място за Радослава Панкова – 11 години, VI клас, Арт школа „Колорит“.

Поощрителни награди получават Станислава Парашкевова и Катрин Илиева.

Специалната награда е присъдена на шестгодишната Лора Чолакова от Арт школа „Колорит“.

Наградената рисунка, която ще бъде издадена на пощенска марка, е на Марина Мариянова Сакарска – 6 години, ДГ „Слънце“.

В категория „Есе“ първата награда на Елена Тодорова Таракова, 18 години, 12 клас, ПГИТ „ Проф. д-р Асен Златаров“ – Петрич. На II място е Цветелина Николаева Христова, 15 години, 10 а клас, НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, а на трето – Любомира Петкова Димитрова, 16 години, 10 клас, СУ „Николай Катранов“ – Свищов. Поощренията са за Йоана Валентинова Косева – 10 години, Плевен, НУИ „Панайот Пипков“, 5а клас и Ивайла Пламенова Чомакова – VI a клас, МГ „Гео Милев”.

Безапелационно първо място в конкурса за песен печели Ани Кирчева Недялкова на 15 години от Математическа гимназия „Гео Милев“ Плевен. Тя е автор на текста и музиката и е изпълнител на песента „Майка България”.

Валя Козовска