Новини

24 доклада ще бъдат изнесени на научната конференция „140 години Руско-турска война 1877-1878 г. и Плевенска епопея 1877 г.”

С Научна конференция „140 години Руско-турска война 1877-1878 г. и Плевенска епопея 1877 г.” започнаха официалните прояви, посветени на годишнината. Двудневният форум, по време на който доклади ще изнесат над 20 специалисти от страната, се организира от Община Плевен и Регионалния военноисторически музей, а негов научен ръководител е проф. д-р Пламен Митев. Сред официалните гости на откриването на форума бяха кметът Георг Спартански, председателят на Общинския съвет Мартин Митев и зам.-областният управител д-р Красимир Трифонов.

В словото си кметът акцентира върху това, че няма плевенчанин, който от най-ранните си детски години да не знае за събитията, свързани с Плевенската епопея и нейното значение за развоя на войната, оказала се освободителна за бълтарите. „За нас е гордост, че свободата на България тръгна и от Плевен”, каза Георг Спартански и допълни, че битките, решили Руско-турската война от 1877-1878 г. са две – Шипченската и Плевенската. „Вярвам, че с докладите си вие ще осветлите тези събития”, каза в заключение градоначалникът и пожела ползотворна работа на конференцията. Приветствие към гостите отправи и председателят на ОбС и зам.-областният управител.

Встъпително слово, в което бяха изнесени интересни и малко известни факти за войната отпреди 140 години, направи научният ръководител на конференцията проф. д-р Пламен Митев от историчестия факултет на Софийския университет, който също пожела успех на колегите си в представянето на научните си доклади. По програма те ще са от 15 минути, а част от докладчиците са подготмили и мултимедийни презентации.

Форумът днес ще приключи около 17.45 ч. с дискусия, а утре, 17 ноември ще продължи от 9 до 12.30 часа.

Научната конференция „140 години Руско-турска война 1877-1878 г. и Плевенска епопея 1877 г.” ще завърши в 13 часа.