Новини

Идеи за преодоляване на проблема с уличните кучета бяха обсъдени на дебат, предложен от кмета

Среща с граждани, организирана от кмета на Община Плевен Георг Спартански по повод справяне с проблемите с безстопанствените кучета, се проведе в зала „Плевен”. Присъстваха и председателят на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев, секретарят на Общината Паулина Кирова, началникът на отдел „Екология” инж. Павлина Тодорова, журналисти и около 40 граждани и представители на неправителствени организации.

Пред всички кметът подчерта, че въпросът с безстопанствените кучета е много сериозен и не е от скоро. Той припомни направеното до момента за създаване на постоянен приют за безстопанствени кучета, който ще е в бившата Ветеринарна лечебница в Плевен на ул. „Г. М. Димитров” № 106 след преустройство на сградите. Капацитетът ще е за около 2 000 животни. В момента се прави препроектиране на съществуващата база, след което ще е ясно на каква стойност ще са ремонтите. Следващата стъпка е общинските съветници да решат дали финансирането на дейностите да стане чрез изтегляне на инвестиционен кредит и да се проведе процедура за избор на изпълнител на СМР. Точна дата на началото на ремонта на новия приют няма как да се определи, докато не приключи окончателно процедурата предвид вероятността за обжалване, обясни отново Георг Спартански.

Той беше категоричен, че целта на срещата е проблемът да бъде коментиран очи в очи с хората, публично да се обменят идеи за устойчиво решаване на проблемите. Гражданите предложиха провеждането на разяснителни кампании сред хората за причините, водещи до нарастване броя на бездомните животни; провеждане на кампании в училищата за възпитаване от ранна възраст у децата на любов и отговорно поведение към животните; активизиране на кампаниите за популяризиране на осиновяванията на безстопанствени кучета; осъществяване на граждански контрол върху дейностите, извършвани в сега действащия кастрационен център в с. Къртожабене и назначаване на още специалисти ветеринари там; да се изпрати плевенският екип от кастрационния център на обмяна на опит в столицата при голяма международна природозащитна организация; да се организират също кампании за даряване на средства за постоянния приют, както и за участие с доброволчески труд и много други.

С тази дискусия не слагаме край на проблема, темата е отворена, работещите предложения ще стигнат до общинските съветници и те ще вземат конкретните решения. Нека в Плевен дойдат още неправителствени организации за защита на животните, всяка помощ ни е добре дошла. Пишете ми, ползвайте активно правата си на граждани, апелира кметът Спартански.