Новини

Репетициите на „Ледената кралица“ са в разгара си

За пореден път балетната школа при читалище „Съгласие 1869” ще се представи със самостоятелно заглавие. И тази година стотици плевенски деца ще имат възможност да се срещнат с магията на танца, представен от героите в обичаната приказка на Андерсен „Ледената кралица”. В момента текат усилени репетиции, които ще продължат и през ваканцията на учениците. Емоциите и стремежът да представят отново един завладяващ и впечатляващ спектакъл, надвиват умората и пропуснатото свободно време на участниците. Те вече знаят, че аплодисментите и удовлетворението от добре свършената работа, си заслужават всички трудности.

Това е 64-и творчески сезон на Балетната школа – най-старата в България, с много свои последователи и възпитаници, които се изявяват на професионални сцени, припомни художественият ръководител на школата Маня Николова. Тя поясни, че „Ледената кралица” е поставяна и преди 6 години, но самата приказка е толкова красива и благодатна да бъде представена с езика на танца, че е решила да я възстанови отново. „Поколението се сменя – както в нашата публика, така и в състава. Тазгодишната постановка има своите различия от предишната – като сценарии и режисура”, категорична е Николова. Балерините не само танцуват, но са и действащи актьори на сцената. Поуката е, че винаги побеждава доброто. А целта – да се възпитават децата да ценят изконните човешки добродетели, но и да заобичат изкуството. А детето най-добре възприема изкуството, когато е предложено от негов връстник. Тогава вече връзката е много по-лесна, стената пада, сочи опитът на Маня Николова.

Отново са съчетани различни танцови техники – класическа и палцова, модерен балет, до уличен хип хоп и брейк. Музиката е колажна, изградена около саундтрака на филма „Ледената кралица”.

„Тези спектакли не са обикновени концертни номера, при които балерините излизат да изтанцуват танца си с една усмивка, да се поклонят и да заминат. Те са и актьори. Всяко едно дете, което е на сцената, е актьор, част от събитието, което се развива на сцената”, добави художественият ръководител на Балетната школа.

За да бъде представлението наистина впечатляващо, танцьорите ще облекат нови, бляскави костюми.

Традиционно спектакълът е предназначен за деца от детската градина до 4 клас. Но наблюденията са, че и по-големите проявяват истински интерес.

Премиерата е на 16 април от 19 часа в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие 1869”. След това ще има 8 образователни спектакъла, последвани от традиционния голям годишен концерт на 6 юни. Тогава всички над 100 възпитаници на Балетната школа ще се включат в спектакъла.

От читалището изказват благодарност на собственика на фирма „ИМПОРТ-ЕКСПОРТ” Величко Великов, който за пореден път се отзовава с безвъзмездна помощ за реализирането на балетните спектакли.