Новини

На 1 април организират акция за доброволно кръводаряване

„Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!“- се нарича акцията за доброволно и безвъзмездно кръводаряване, която се организира на 1 април в Плевен. Традиционно благотворителното събитие се прави  пред всички храмове по повод големия православен празник Цветница. Всеки, който желае може да се отзове и да дари дари кръв в Районния център по трансфузионна хематология. Сградата се намира на булевард „Русе“ №36. Там специалистите ще приемат граждани  от 8.30 до 15.30 часа.

В момента се търси кръв от всички кръвни групи с отрицателен резус фатор, обяснява директорът д-р Лако Лаков.

Плевенският център обслужва голяма територия от областите Плевен, Велико Търново, Ловеч, Габрво, Русе и Разград с население над милион и половина души. Увеличават се и  болничните заведения, както и потребностите от кръв за пациентите от клиниките по хирургия, ортопедия и неонатология. Демографският проблем също се отразява, намалява броят на хората, които могат да бъдат кръводарители на възраст между 19 и 65 години.

Данните показват, че от началото на годината  2000 души доброволно са дарили кръв.Отлични резултати се отбелязват през миналата година, 34 дарители на 1 000 жители, като националното постижение е 30 на 1 000, каза още  д-рЛаков, който призова повече плевенчани да се включат в благотворителната акция. Тя се организира от  Областния  съвет на Българския червен кръст-Плевен и Районния център по трансфузионна хематология.

Валя Козовска