Новини

Грамота и плакет получиха участниците в пленера по живопис на тема „Православни ценности”

Красотата е влязла в новата галерия „Рос Арт”. Това каза при откриването на изложбата „Православни ценности” домакинът Васил Антонов. Вернисажът постави финала на петдневния пленер на същата тема, в който взеха участие 12 живописци от страната. Авторите показаха по три платна – две на свободна тема и едно по темата на пленера. Събитието е посветено на 25-ата годишнина на Интерпарламентарната асамблея по Православие /ИПАП/ . Депутатът  Васил Антонов, който е и заместник председател на Комисията по вероизповединия и парламентарна етика в НС и член на Международния секретариат на ИПАП, поясни, че през цялата година ще има чествания на тази годишнина по цял свят. „Това е първото, а през следващата седмица голямо честване ще има в ливанската столица Бейрут. Вярвам, че чрез допирните точки между изобразителното изкуство  и православните ценности ще се докоснем повече до хората”, допълни той.

Всички картини ще отидат за благотворителност. Част от тях ще бъдат подарени на победителите в предстоящия турнир по шахмат, който ще събере в Плевен – най-добрите състезателки за последното десетилетие. Надпреварата ще на 14 май – ден преди празника на Плевен.

Васил Антонов връчи на всички участници в пленера грамоти. Те получиха и юбилеен плакет  с лика на първия председател на Народното събрание  Антим Първи и с барелеф на Парламента. Най-младият участник в пленера бе 8-годишната Мария Петрова, внучка на известния български художник и скулптор Иван Русев.

Диана Пешакова