Новини

Плевенчани ще построят паметник на героите от Дойран

Инициативни комитети, патриотични организации, представители на обществени институции и депутати от Народното събрание се събраха в зала „Катя Попова”, за да обсъдят изграждането на монумент, посветен на героите от Дойранската епопея и техния командир – легендарния генерал Владимир Вазов.

За патрон на инициативата те бяха избрали вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. В краткото си слово към присъстващите той обърна внимание на инициаторите на идеята, че е важно тя да се осъществи, а да не остане само като добри пожелания, както е ставало вече 101 години. Известно е, че през годините са били събрани 3 милиона лева за паметник на дойранските герои, но така и не се знае къде са отишли тези средства.

Затова участниците в срещата в зала „Катя Попова” решиха да бъде избран инициативен комитет, да бъде открита сметка, в която да се набират средства, предназначени само за паметника, а кметът на Община Плевен Георг Спартански увери всички в залата, че още на предстоящото през март заседание на Общинския съвет ще бъде внесено предложение и съветниците ще решават къде и как ще бъде изграден паметникът.

Ще бъде възложено на архитекти да си дадат компетентното мнение за мястото в Плевен и така както е направена организацията за строителството на паметник на Емил , така ще се работи за реализирането и на тази идея. В зала „Катя Попова” беше огласена заповедта на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, с която датата 16 март се обявява за официален празник на Плевеския гарнизон – наследник на IV Плевенски пехотен полк.

За тържествеността на събитието говореше фактът, че в залата беше посрещнато знамето на Плевенския гарнизона и светинята на гвардейския ученически отряд, който вече става неотменима част от тържествените обществени изяви в града.

Продуктивните и конкретни разговори по време на обсъждането задоволиха и представителите на инициативните комитети, дали началото на действията за изграждането на паметник, посветен на героите от Дойранската епопея.

Николай Стоев