Новини

   „Валди” /София/ стана носител на купа „Трети март”

 Празник на спорта, празник на паметта се проведе на 17 март в „Скобелев парк”, където преди 140 години дойде освобождението не само на Плевен, но и на България. А награждаването на победителите в републиканския старт от календара на Българската федерация по спортно ориентиране ще остане паметен както за състезателите, така и за ръководителите на 29-те клуба, които се включиха в надпреварата.

250 ориентировачи в различни възрастови групи показаха възможностите си по маршрутите, подготвени от Цветан Колев, а обработката на резултатите и работата по време на състезанието осигури опитът и усилията на главния съдия Иван Димитров.

В края, на финала, всички бяха удовлетворени от направеното – и председателя на СКО ”Север” инж. Петър Иванов – домакин на купа „Трети март”, и председателя на БФО проф. Атанас Георгиев.

В интервю за радио „Плевен” проф. Георгиев изрази благодарност към плевенското ориентиране и каза, че едно от първите състезания по лятно ориентиране в страната е подготвено добре и не е имало контестации нито от състезателите, нито от ръководителите на отборите. За плевенския клуб „Север” можем да кажем само суперлативи, защото състезателите грабнаха повечето от медалите и оглавиха класирането по точки, макар като домакини да не участваха в подреждането за купата.

Клубът записа 321 точки, като изпревари носителя на купа „Трети март” – „Валди” /София”/ със 66 точки.

От елитните групи победители станаха Николай Димитров – ”Браун тийм”/В.Търново/ и Биляна Доневска – СКО”Хемус” /Троян/.

При най-малките – 12-годишните първите места заеха Богдан Евгениев – „Валди” /София/ и Ния Онуфриева – НСА – Сивен /София/, а при най-опитните – 65-годишните – Георги Виденов – ТЕА – София и Красиимира Маринова – „Странджа” /Бургас/.

Удоволствието да връчи купата на победителя – „Валди” /София/ имаше заместник-кметът на Община Плевен Иван Кюлджийски, а медалите на първенците – доц. Венци Росманов – председател на  Туристическо дружество „Кайлъшка долина” – Плевен, Атанас Кършев – главен  експерт на Министерството на младежта и спорта за Плевенска и Ловешка област и екскурзоводът от Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” Богомил Стоев, който имаше възможността на изнесе кратка беседа пред състезателите и ръководителите на клубове, а след награждаването да ги покани да посетят уникалния исторически обект безплатно.

Така спомените на всички от състезанието за купа „Трети  март” станаха незабравими.

Николай Стоев