Новини

Справянето с диабета трябва да бъде кауза на всички

Две дами са се заели с амбициозната задача да се борят с коварната болест „диабет” и да правят всичко възможно да облекчават страданието на хората, свързани с проблема за лечението й и за справянето с последствията след заболяване.

Срещата с Даниела Илиева ни даде възможност веднага да се потопим в проблемите и търсенията на сдружение „Диабет”, а събеседничката е преживяла много. Тя от 40 години преживява не само моментите на един пациент с диабет, а и проблемите на  различни хора на възраст от 18 до 89 години. В сдружението членуват прекрасни хора – така ги определя Даниела Илиева.

А съвместната инициатива с д-р Денислава Ангелова днес в зала „Плевен” от 14 ч. –  информационна среща под надслов „Запознай се с диабета“  ще даде възможност за разясняване на проблемите в борбата с диабета пред кметове, председатели на Общински съвети, директори на детски градини и училища, учители по физическо възпитание, треньори и президенти на клубове от Плевен и региона. Проявата е под патронажа на Председателя на Общинския съвет – Плевен Мартин Митев, който ще открие форума. Целта на събитието е да бъде представена най-актуалната информация за диабета и спорта пред образователните и спортните специалисти и общински администрации.

sdr

За целта водещи специалисти в областта ще презентират и дискутират ключови теми, сред които „Какво е диабет тип 1“, „Диабет и необходимостта да спортуваш“, „Диабет – контрол и качество на живот“; „Детски и младежки диабет( психо-социални параметри)“, „Диабетът и проблемите на родителите на деца с диабет“, „Променящ се диабет – информираност“, „Първи стъпки в превенцията на Диабета“, „Препоръки към спортуващите активно“ и „Спортни постижения на хора с диабет тип 1“.

Официални гости на информационната среща „Запознай се с диабета“ в зала „Плевен“ ще бъдат Асен Марков – главен секретар на Министерството на младежта и спорта, представители на президентството и министерството на здравеопазването, Александър Славков – президент на федерацията по шотокан карате до, д-р Росица Стойчева от Центъра за алтернативна терапия при диабета – Варна – добави към информация  още д-р Денислава Ангелова.

Николай Стоев