Новини

Читалище „Съгласие 1869” напуска Съюза на народните читалища

На свое заседание на 16 февруари настоятелството на читалище „Съгласие 1869“ – Плевен е взело решение за напускане на Съюза на народните читалища. Това съобщи на пресконференция днес Ивайло Атанасов. С него пред плевенските журналисти излязоха секретарят Маргарита Лазарова и членът на настоятелството – адвокат Пламен Иванов.

Причините за решението са комплексни и са свързани с неглижирането на въпросите, които плевенското читалище е поставяло многократно. По ирония на съдбата, читалище „Съгласие 1869” е сред основателите на Съюза на народните читалища. „Всичките ни опити за нормална комуникация бяха отхвърляни. Връщаха ни и писмата, които изпращахме с конкретни въпроси до Съюза, а тези до Министерство на културата оставаха без отговор. Писали сме и до общинските съветници на Плевен, до председателя на ОбС и до кмета“, сподели Ивайло Атанасов. Той и този път припомни, че „Съгласие 1869” е най-голямото и най-старо читалище в Плевен.

Сагата с неглижирането на едно от първите ни читалища в страната, продължава вече няколко години. Тя се задълбочи през миналата, когато областният председател и заслужил читалищен деятел Чавдар Луканов отказа да приеме членския внос на читалище „Съгласие 1869“ с мотива, че е назначена анкетна комисия, да разследва дейността му. Председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов също демонстрира недобро отношение към ръководството на читалището през последните четири години.

На пресконференцията стана ясно, че през последните седмици на среща в Плевен са идвали представители на някои от читалищата, които са извън съюза, с предложение плевенското да се включи в създаването на алтернативно сдружение. Дали това ще се случи е решение на Общото събрание на НЧ „Съгласие 1869“.