Новини

Ангели на добротата ще правят най-дългото знаме на България

Плевенски деца започнаха да шият българското знаме. Ентусиазмът завладя  училища и детски заведения не само от Плевен, но и от съседните селища. Учители, родители, баби и дядовци се включиха в инициативата  на децата и внуците. А малчуганите усърдно се стараят  да работят с игла и конец, като съберат трите цвята –бяло, зелено и червено.  Условието е трикольорът да е с размери  60/75 сантиметра. Родителите могат да помагат в организацията, но децата сами трябва да зашият плата и след това да бъде предаден на организаторите.

Всички знамена ще бъдат събрани в едно голямо, което ще бъде ушито от ученици на Професионалната гимназия по облекло и текстил „Христо Бояджиев“. До момента са направени над 600 трикольора. Крайният срок  за предаване  е 23 февруари. Идеята е децата на Плевен  да направят най-дългото знаме в страната. Те ще го представят на националния празник на 3 март.

Всички участници ще се съберат сутринта в 10 часа в началото на старата главна улица и ще дефилират с българския трикольор до площад „Възражадне“, където ще се включат в общоградското тържество. Дефилето ще продължи след обяд  пред „Панорама Плевенска епопея 1877 г.“ и ще бъде предадено за съхранение. Всяка година в пришиването на трикольора ще могат да се присъединят повече деца и най-дългото знаме на България да бъде изнасяно за националния празник на 3 март. Идеята е на плевенчанката Миглена Цанова, военнослужеща в  Българската армия, майка на две деца.

Като благодари на всички помощници за ушиването на най-дългото знаме в България, тя се обърна към тях с нежното название – Ангели на добротата. Инициативата е подкрепена от Община Плевен и лично от кмета Георг Спартански. Към тях се присъединява  и сдружение „Генерал Иван Винаров“.

Валя Козовска