Новини

С „Musika Sacra” и две изложби католическата общност в Плевен отбелязва 15 години от посещението на Папа Йоан Павел II в България

Концертът ще бъде представен на 14 октомври от 16 часа в храм „Света Дева Мария от Фатима”. Участие ще вземат  певците от Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева и музикален съпровод Росица Дяковска. След музикалното събитие ще бъдат представени две изложби посветени на Папа Йоан Павел II и на архиепископ Януариуш Болонек –   Апостолически  Нунции в България в периода 2008-2013 година. Съорганизатор на събитието е  Негово превъзходителство Кшищов Краевски, посланик на Република Полша в България.

Посещението на Папата през 2002 година е  един малък юбилей, за който плевенският католически храм, заедно с Полското посолство и Полският  институт,  организираха  през месец април  изложба в ХГ „Илия Бешков”.  Сегашното събитие е продължение на отбелязването на годишнината, обясни отец Ярослав Барткиевич. „Папа Йоан Павел II е славянски папа. Той е осъществил едно желание, което носил в сърцето си – да посети земята, където са проповядвали Светите братя Кирил и Методий. Той много добре е  разбирал не само светостта на двамата, но и техния принос за Европейската култура”, разказва отец Барткиевич.  Заедно с посланик Кшищов Краевски двамата ще открият изложбите.

В  първата експозиция ще бъдат показани фотоси от посещението на Папата  в София и Пловдив.Във втората са представени фотоси и материали от живота на архиепископ Януариуш Болонек . Преди да отпътува за Полша той посещава и  католически храм „Дева Мария от Фатима”. След неговата смърт, роднините му предоставят вещи на плевенския храм.

Валя Козовска