Новини

Оперетна гала представя ОХ „Гена Димитрова” в понеделник

„Светът е музика и смях” се нарича най-новият проект на Плевенска филхармония и Общински хор „Гена Димитрова”. Сценарият и режисурата са на Александър  Мутафчийски, солист на ДМТ „Стефан Македонски”,  диригентската палка е поверена на  Деян Павлов. Концерт-спектакълът   включва бисери от световноизвестни оперети и мюзикъли. Сред тях  са откъси от „Царицата на чардаша“ и „Графиня Марица“  на Имре Калман,  „Прилепът” от  Йохан Щраус, „Орфей в ада“ от Офенбах,  „Цигулар на покрива“ от Джери Бок,  „Моята прекрасна лейди“ от Фредерик Лоу,  „Джудита“ от Франц Лехар,  „Българи от старо време” от Асен Карастоянов, Двубой“ и  „Време за любов“ от Димитър Вълчев.

Идеята е да се направи една разходка  в традициите и фолклора на различни държави чрез оперетното творчество.  Да се привлече  интереса на публиката  и тя да се докосне до  културата на тези общности чрез българска, унгарска, сръбска и  австрийска музика.  По думите на диригента на хора Анелия Дечева, представлението е посветено на  предстоящото председателство на България  в ЕС през 2018 година.

В постановката почти всички певци от хор „Гена Димитрова” ще се изявят като солисти, а целият екип ще покаже завидни танцови и артистични умения. Оперетата е лека за слушане от публиката, но за да се постигне тази лекота се изисква много труд и репетиции, обяснява режисьорът Александър Мутафчийски. Организаторите на събитието отправят покана към плевенската публика.

„Светът е музика и смях” ще бъде представен на 16 октомври от 19 часа в ДКТ „Иван Радоев”.