Новини

Гвардейски отряд вече има и в Плевен

След Кърджали, днес в салона на Военния клуб се състоя тържество, на което бяха осветени знамето и съставът на плевенски гвардейски ученически отряд от основно училище „Д-р Петър Берон”. На тържествения ритуал присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, представители на президентсдтвото, на Министерството на образованието и науката, кметът на Община Плевен Георг Спартански, обществени дейци и ръководители на държавни институции.

По стар обичай в дръжката на знамето символично бяха забити пирони като знак на неприкосновеност. Плевенски свещеници извършиха ритуала по освещаването на знамето и на гвардейския отряд.

В словото си пред присъстващите в салона на Военния клуб Ваня Дражева – директор на ОУ ”Д-р Петър Берон” изказа благодарност към д-р Денислава Ангелова – председател на асоциация „Докосни дъгата” и на бригаден генерал Илко Йорданов – командир на Национална гвардейска част за помощта при сформирането на втория в страната ученически гвардейски отряд, а на учениците – да носят с чест  и достойнство знамето и униформите, които много задължават.

В обръщението си към тях  вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов припомни, че в историята на България армията ни е пленявала стотици знамена, но нито едно българско не е попадало в ръцете на врага ни. Затова младите гвардейци са длъжни да пазят знамето и честта на гвардейския отряд. Кметът Георг Спартански поздрави плевенските гвардейци и отправи към тях покана да се включат в ритуала по отбелязване деня на освобождението на България от турско робство – 3 март.

Присъствието им на площад „Възраждане” ще покаже на плевенчани, че младите хора са достойни последователи на героите, отдали живота си за свободата на Отечеството. Ваня Дражева – директор на ОУ ”Д-р Петър Берон” благодари за оказаното съдействие от Йорданка Чавдарова – директор на езиковата гимназия „Христо Ботев” в Кърджали при формирането на втория гвардейски отряд, като й връчи възпоменателен герб на Плевен.

На присъстващите официални гости децата от   ОУ ”Д-р Петър Берон” подариха картини, които сами са нарисували.

Николай Стоев