Новини

В ОУ „Д-р Петър Берон“ – Плевен създават Втори ученически гвардейски отряд

По инициатива на д-р Денислава Ангелова /председател на асоциация „Докосни дъгата“/ и Ваня Дражева /директор на ОУ „Д-р Петър Берон“ – гр. Плевен/ в училището, носещо името на видния български учен и просветител, е създаден втори за страната ученически гвардейски отряд.

Водени от идеята да поддържаме жив стремежа за опазването на историята ни и да бъдат възкресени традициите, инициативата на д-р Ангелова и г-жа Дражева има за цел да възпита учениците в дух на патриотизъм, любов и принадлежност към родината.

На 7 февруари, сряда, от 10.00 часа бригаден генерал Илко Йорданов – командир на Национална гвардейска част, Георг Спартански – кмет на Община Плевен, Ваня Дражева – директор на ОУ „Д-р Петър Берон“ и Калин Сърменов – актьор и директор на Сатиричния театър ще открият гвардейски музеен кът в ОУ „Д-р Петър Берон“.

На 9 февруари, петък, от 11.00 часа във Военен клуб – Плевен ще се проведе ритуал по освещаване на знамето на Втори ученически гвардейски отряд, като това ще се случи при спазване на стара царска традиция. Знамето ще бъде осветено от Негово Високопреосвещенство митрополит Игнатий.

Събитието е под патронажа на Президента на Република България г-н Румен
Радев и ще е с участието на Националната гвардейска част.

Сред официалните гости ще са представители на държавни и местни институции, общественици, политици, дейци на културата, спортисти, родители и други.