Новини

Картина се появи от нищото

При почистването на живописни платна за предстоящата изложба реставратор на ХГ „Илия Бешков“ открива втора картина на гърба на „Натюрморт с дини“ от Дамян Николов.

Интересното предизвикателство пред реставратора  остава фактът, че почиствайки платното от двете страни, на гърба се разкрива композиция, част от  друга работа на художника Николов – „Орач с два вола“.

Това обясни  Антония Караиванова, главен уредник и куратор на изложбата. По нейните думи подобно  събитие  носи удоволствие на колегите от галерията. В практиката се срещат и други подобни случаи, често при художника Борис Денев, чиито  картини са двустранни. Общо 41 творби  от фонда на галерията са подготвени за днешната експозиция „Ъндърграунд Натюрморт“. В нея плевенчани и гостите на града могат да видят картини на Венета Дюлгерова – Ненова, Бинка Златарева, Руска Маринова, Никола Тузсузов, Никола Георгиев, Радослав Стаматов и Иван Халачев. Представени са и творци  от  плевенската група на художниците като Христо Бояджиев, Христо Кръстев, Илия Георгиев, Николай Дабов, Тома Трифоновски, Светлин Русев, Георги Борисов и Майя Ананиева. Изложбата „Ъндърграунд Натюрморт“  ще бъде открита днес, от 17 часа. С това  започват честванията, посветени на  60 години от  създаването на ХГ „Илия Бешков.

 

Валя Козовска