Новини

Ориентировачите от СКО „Север“ отчетоха успешна година

Изминалата година е една от най-успешните в представянето ни на републиканско ниво досега – сподели за радио „Плевен” инж. Петър Иванов – председател на клуба по спортно ориентиране „Север” при Туристическо дружество „Кайлъшка долина” – Плевен. Състезателите по ориентиране се класираха на шесто място от 40 клуба в страната. Те са участвали в 6 държавни първенства с 11 старта и в 3 старта от международните състезания за Национална купа „България”. В тези стартове бяха постигнати следните резултати: 7 първи, 2 втори и 7 трети места. Състезателите завоюваха освен това 13 четвърти, 13 пети, 11 шести, 15 седми, 18 осми, 23 девети места и 30 класирания до 15-о място. От спортния календар на Българската федерация по ориентиране, който предлага над 60 вътрешни прояви в страната през годината по лятно, коло- и нощно ориентиране, състоящи се от следните дисциплини – дълга, средна, спринт и щафети, е записано участие в 19 старта от 16 състезания в страната, в които са спечелени 31 първи, 36 втори, 49 трети, 26 четвърти, 24 пети места и 85 класирания от шесто до десето място. В тези стартове взеха участие 56 картотекирани състезатели във възрастови групи от 10 до 65 години. От тях 29 деца от 10 до 18 години, 14 състезатели в група елит над 21 години и 13 ветерани от 35 до 65 години. На Държавното първенство по колоориентиране в гр. Габрово са завоювани 7 златни медала: при Ж-14 Вилиана Гургурова за втора година е първа от 28 участнички.

Лиляна Маринова, Цветелина Цветанова и Диана Иванова са първи в щафетата при Ж-20, Антоан Йонов, Здравко Христов и Мартин Симеонов са първи в щафетата при М-20. Плевенчани са втори в комплексното  класиране на Държавното първенство по нощно ориентиране ,56та купа на вестник „ЕХО”.

Носители са на купите „Русе” , „Ловеч” и „Габрово”. Втори са в комплексното класиране за купа „Деветашко плато” и „Севлиево”. Успешно бе проведено и традиционното състезание по ориентиране за купа „3-ти март”, първо от календара на БФО по лятно ориентиране. След приключване на учебната година през м. юни инструктори от клуб „Север” провеждаха теоретически и практически занимания и учебни състезания с 25 деца от втори до четвърти клас от училище „Отец Пайсий” – Плевен. Заниманията бяха организирани от 9 до 11 часа на топографски карти „Градска градина”, „Майка България”, „Скобелев парк” и „Кайлъка”. Базата на клуба по ориентиране се намира в Туристически дом Кайлъка, като основните дни за тренировка са събота и неделя, като заниманията се провеждат от 10,00 часа. Тренировки се организират и през седмицата след допълнително уточнение между треньорите и състезателите – каза още за радио „Плевен” инж. Петър Иванов.

Николай Стоев