Новини

Лятна китарна академия отвори врати в Плевен

Успешно стартира шестото издание на Лятната китарна академия в Певен. Първите изяви на участниците започнаха с концерти в ХГ „Илия Бешков“ и ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“. Всеки от изпълнителите, в различни възрастови групи,трябваше да се представи  с по едно произведение, подготвено предварително.Тази година в Лятната китарна академия участват 51 ученика, на възраст между 7 и 23 години, разделени в четири групи. Заниманията се водят от 11 преподаватели от България, Франция и Великобритания. Сред тях е Майкъл Бътън от Лондон,  победител в четвъртото издание на Международния фистивал на китарата, в категория „Класическа китара“, в раздела без възрастови ограничения.

По време на Лятната академия участниците ще преминат едноседмичен курс, насочен към начинаещи и напреднали изпълнители от музикални школи и училища. В програмата са включени индивидуални уроци, групови упражнения, ансамбли, концерти и други незабравими приключения.

Лятната китарна академия ще завърши  с концертни изяви,  на 27 юли от 11 часа в ХГ „Илия Бешков“ и в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ и от 18.30 часа в зала „Божко Шойков“ на Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“. Инициативата е част от програмата на Международния фестивал на китарата, който се провежда в края на месец ноември. Организатори на събитията са сдружение „Изкуството до мен“ и НЧ „Лик-1959“, а съорганизатори са Община Плевен и Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“.

Валя Козовска