Новини

„Вълча песен“ на доц. Венци Росманов зарадва любителите на поезията

Известният плевенски лекар – ортопед доц. Венци Росманов издаде третата си книга, която е нарекъл „Вълча песен”. Защо „вълча” и защо „песен”? Бихте могли да си дадете отговор на тези въпроси, ако вземете в ръка книгата и се докоснете до суровите, честни и драматични лирически изповеди с размисъл за ролята на човек, неговата свободна воля и кармичната предопределеност.

„До истините се достига,

когато пари под лъжичката.

Наистина не става мигом

и никога не става с всичките.

 

Те идват като просветление

във тежка, мрачна късна доба.

Не винаги са ти спасение.

И светлината е прокоба.

 

Те не за всички са еднакви.

Не могат и да се поръчат.

Внезапно, след години чакане,

те идват, за да те измъчват.“

А представянето на третата книга на автора в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ от академик Антон Дончев е създало тържествена обстановка в препълнената зала, в която е присъствала и вицепрезидентът на Република България – Илияна Йотова.

Първата  книга на доц. Венци Росманов е публикувана от издателство „Пламък“ още през 1995 г. След това излиза от печат  стихосбирката „Аз не живея от поезия“, издадена през 2008. Девет години по-късно идва „Вълча песен“. Книгата съдържа три раздела, които пленяват читателя, превеждат го на един дъх и го провокират с големия въпрос за ролята на всеки един от нас във вечния кръговрат на живота. За автора може да се каже, че лекува не само тялото, но и душата. И докато денем работи в Клиниката по оргопедия и травматология, вечер сяда пред листа хартия и се вглъбява в общочовешките проблеми и мислите му се превръщат в стихове.

Николай Стоев