Новини

Плевен отдаде почит на загиналите за освобождението си преди 140 години

С тържествена заря-проверка на 10 декември Плевен отдаде почит към загиналите за освобождението на града през 1877 година. Честванията започнаха в началото на деня с празнична литургия и продължиха с поднасяне на венци и цветя на мавзолея-костница. На тържеството от 18 часа присъства президентът и патрон на Националното честване – Румен Радев. Върховният главнокомандващ на българската армия прие почетния строй и произнесе реч. В нея той подчерта, че 140 години ни делят от онзи мразовит ден, в който европейските вестници прогърмяха „Плевен падна!“. „Но малцина осъзнаваха истинското значение на тази новина. Плевен падна, за да се прероди България. След 5 месеца на кървава обсада руските и румънските воини записаха едни от най-важните страници в историята на руско-турската освободителна война. Тази война, която разтърси най-дълбоките и привидно непоклатими геополитически пластове на тогавашна Европа. Тя се превърна в прелом, без който България днес едва ли щеше да съществува на политическата карта.  Ако има нарицателно за героизъм и саможертва, извисило се редом до Шипка, това е името на Плевен”, каза в словото си президентът Румен Радев. И подчерта, че днес обсадата на Плевен наричаме Епопея, а победата бе заплатена с костници и братски могили, простиращи се навсякъде из плевенския край”, каза президентът.

Слово по повод 140 години от Освобождението на Плевен произнесе и кметът Георг Спартански. Плевен помни! Това бе мотото на словото му, изнесено на 10 декември. „В мрачното, студено, мъгливо утро на 10 декември 1877 г. тук – край Плевен, в решителен сблъсък се срещат две големи армии на две велики империи, ръководени от именити военноначалници. Една битка, която промени историята на един град, промени историята на една държава. Промени историята на един континент. Плевен – краят на войната, началото на Европа. Ние помним. Плевен помни. Аз помня. Бях още дете, когато за пъррви път видях кутийката с руси детски къдрици, в костницата на Скобелев парк. Неизвестен руски войник е скътал тази кутийка с къдриците на детето си, за да го топли по пътя на войната. И да му бъде амулет“, каза Георг Спартански. И припомни, че градът ни помни и великият военачалник генералът на бял кон – Скобелев, който с лидерските си качества е повеждал войниците си в боя.

С празнично 6-минунто мултимедийно шоу „Звук и светлина”, приключи снощи ритуалът по отдаване на почит на загиналите за освобождението на Плевен руски и румънски войни.