Новини

Деца учиха неусетно за историята на Плевен

      Инициативата, избрана от ръководството на Центъра за ученическо техническо и   научно творчество в Плевен  се оказа  сполучлива, тъй като  възпитаниците на НУ „Патриарх Евтимий” – Плевен с такъв интерес и внимание наблюдаваха облечените като войници от руската армия представители на сдружение „Традиция”, че и на възрастните, които присъстваха на възстановката, им стана интересно и се пренесоха във времето, когато окол Плевен   руси ходеха. На практика идеята за такава възстановка  е на Центъра за ученическо творчество и директорката  Клаида Дойчинова разказа, че  това е най-лесният и непринуден начин да накараш децата да си спомнят събитията преди 140 години и да ги направиш съпричастни към героичните дни на освобождението на Плевен през 1877 година.

Въпросите на преоблечените с униформи войници  следваха от вдигнати ръце на децата, които знаеха за събитията, познаваха случилото се и радваха както преподавателите си, така и гостите от „Традиция”.

Много вълнуващ беше и моментът, в който детските ръце докосваха оръжията – пушката, пистолетът, ятаганът, ножът. А Клаида Дойчинова обясни, че това е само началото.

Амбицията на Центъра за ученическо творчество е да направи възстановка за 19 февруари – деня на обесването на Васил Левски, в която да участват ученици, облечени в костюми от епохата през XIX век. Така децата ще бъдат по-близо до своите връстници и въздействието ще бъде по-голямо.

                                                                                                                                                           Николай Стоев