Новини

Храм „Свети Николай” прави курбан за здраве

На 6 декември Българската православна църква  чества един от най-почитаните светци в християнския свят -Свети Николай Мирликийски – Чудотворец.  На този ден храмов празник има една от най-старите църкви в Плевенската епархия – „Свeти Николай”, построена през 1834 година. Подготовката за тържествата започна предишния ден с почистване. Тази сутрин  беше изплетен традиционният венец от цветя  и поставен  на храмовата икона.

Тържествата по повод 6 декември ще започнат от 9 часа, когато  Негово Високопреосвещенство Плевенският митрополит Игнатий  ще отслужи Света литургия в съслужение с плевенски свещеници.  За празника на храма по традиция се прави курбан за здраве. За деня са подготвени три големи риби,  жито и хляб, които ще бъдат раздадени на християните, каза отец Христо Георгиев, председател на църковното настоятелство.

Свети Николай се смята за покровител на всички рибари, моряци и странстващи търговци. Град Плевен е бил средище на търговци и затова най-старата църква  носи името на  светеца. Целият християнски свят почита Чудотвореца, който Светата църква оприличава като правило на вярата, образ на кротостта и учител на въздържанието. Като покровител на рибарите и моряците, всички си взимат риба на този ден.

 

„Нека християните да дойдат в църквата и да се помолят,  за да може Свети Николай  с молитви да измоли от Бога за всички нас да имаме по-добър живот, да уважаваме повече ближните си  и да преодоляваме повече тежките бури, които ни сполетяват ежедневно в този тежък живот”, казва още отец Христо.

Валя Козовска