Новини

Северняшкият ансамбъл с нов спектакъл

„От мегдана” се нарича най-новият проект на  Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци  „Иван Вълев”. Той се финансира от Община Плевен и е включен в програмата за честванията по повод 140 години от Плевенската епопея.

Това е фолклорно-тематичен спектакъл  в чиято основа е  любовта между двама млади. „От мегдана тръгва всичко и затова решихме да пресъздадем различни сюжетни моменти, календарни празници и малко мистика чрез музика, песни и танци. Включени са обреди от  Северна България,  характерни за селищата от поречието на реките Вит, Осъм и Дунав”, обяснява новият хореограф  Мартин Мочков, режисьор и постановчик на танците.

Автентичният фолклор преобладава, като в спектакъла ще бъдат използвани  два костюма за булка и младоженец, специално предоставени от  Регионален исторически музей-Плевен. „За първи път се изнасят костюми извън залите на музея, но след спектакъла веднага ще бъдат върнати”, обяснява директорът на ансамбъла Мариян Туджаров . Музиката е авторска, на  основата на стари фолклорни мотиви,  обяснява  композиторът й Красимир Кондов, главен художествен  ръководител на ансамбъла.

Спектакълът „От мегдана” е подготвен за близо два месеца. В него участва целия състав танцьори, музиканти и певци. Премиерата  ще бъде на 9 декември от 18 часа в ДТК „Иван Радоев”. Предвидено е и второ представление – на 12 декември, също от 18 часа в театъра.

Валя Козовска