Новини

Третият Фестивал на китарата събира изпълнители от целия свят

Общо 207 китаристи от 21 държави ще вземат участие в конкурсната програма на третото издание на Международния фестивал на китарата – Плевен 2017. Той ще се проведе от 29 ноември до 3 декември. Проявата ще включва концертни вечери, конкурс в четири категории – класическа, акустична, електрическа китара и китара и глас – в 16 възрастови групи, майсторски класове, изложения на музикални инструменти и продукти и последващо турне с победителите. Официалните гости на събитието са 29. Те са изтъкнати концертиращи китаристи, лауреати на международни конкурси и преподаватели по китара. Те ще изнесат концерти, ще журират конкурсната програма и ще водят майсторски класове.

Международният фестивал на китарата включва шест концертни вечери.

В петте фестивални дни в Плевен ще се проведат специализирани шоуруми, на които участниците ще се запознават с новостите в китарното изкуство и ще имат възможност да изпробват професионални инструменти. На тях ще се представят и фирми за аксесоари и нотна литература.

За дните на фестивала почти всички места в хотелите в Плевен са заети, което е сигурен белег за качеството на проявата. Тя става възможна, благодарение на множество фирми, спонсори, както и на Община Плевен, която го включи в раздел 3 на Културния си календар.

Организаторите на събитието са сдружение „Изкуството до мен”, читалище „Лик – 1959”, НУИ „Панайот Пипков”, читалище „Съгласие 1869”, а към първоначалните организатори са привлечени още 24 спомоществователи, пише в официално прессъобщение, разпространено днес на пресконференция за събитието, дадена от артистичния директор Николай Михайлов, преподавателят по китара Милена Грамова-Михайлова, секретарят на читалище „Лик” – Катя Божикова, председателят на читалище „Съгласие” – Ивайло Атанасов и от Атанас Балабанов.