Новини

Турнирът за деца „Плевенска Панорама” ще събере над 250 атлети

За втори път в лекоатлетическата зала „Спартак” ще се проведе турнира „Плевенска Панорама”. След 25 години той беше възстановен и тъй като метеорологичните условия не позволяват да се организира на открито, през тази година стартовете ще се проведат в зала. Новото е участието на деца, родени през  2007 – 2008 г., което досега не е имало. Решението на организаторите е дошло поради големия интерес на малките деца към спорта лека атлетика. Така те за първи път ще се докоснат до истинските стартове и ще имат възможност да наблюдават уменията на 16 и 18-годишните. 12 клуба от страната са подали заявки  и се очакват 120 деца. В зала”Спартак” ще се съберат над 250 лекоатлети, тъй като има интерес от плевенските училища и от състезателите на четирите лекоатлетически клуба в града, каза още за радио „Плевен” Светослав Топузов – президент на лекоатлетически клуб „Феникс 2004”. Програмата на надпреварата предвижда стартове за три възрастови групи – под 18 г., под 16 г. и под 14 г. Най-големите ще се състезават на 60 м, скок дължина, скок височина, троен скок и гюле. Останалите групи ще премерят сили на 60 м и скок дължина, а скокът на височина е предвиден и за момчетата и момичетата под 16 г.

Преди началото на дисциплините в 10:45 часа организаторите са предвидили безплатно посещение на най-голямата забележителност на Плевен – Панорама „Плевенска епопея 1877 г“. Турнирът ще даде възможност на децата, които се включиха в заниманията по проекта на Министерството на младежта и спорта „Спорт за децата в свободното време”, за първи път да стартират на състезание. По думите на Светослав Топузов, идеята на проекта е много ползотворна за клуб „Феникс 2004”, тъй като от една страна финансовите средства по проекта са дали възможност за купуване на спортни съоръжения, които вече са собственост на клуба, а от друга – само за една година децата, които са посещавали тренировките, са постигнали големи успехи. Някои от тях вече редовно се включват в трънировъчната дейност и са се запалили по леката атлетика. А щафетата на клуба – 4 X 100 м. при момчетата е станала седма на Държавното първенство за 2017 г. от 20 отбора, участвали в състезанието.

Светослав Топузов е категоричен, че и през тази година ръководството на клуб „Феникс 2004” ще кандидатства отново по проекта „Спорт за децата в свободното време”, тъй като участието в такива инициативи дава възможност да се привличат деца, които по-късно стават състезатели по лека атлетика.

Вторият атлетически турнир за деца „Плевенска Панорама” ще се проведе на 18 ноември, а първите стартове са в 10,45 ч.

 Николай Стоев