Новини

Художникът Красимир Тодоров: Да се учим от другите, но все пак да следваме нашия си път и да направим нашите си картини

На официална церемония в ХГ „Илия Бешков”  беше  връчена годишната награда за изобразително изкуство на името на Свети Пимен Зограф, закрилник на българските художници. Носител на голямата награда стана плевенския творец Красимир Тодоров. Призът му беше връчен от заместник-кмета Милен Яков. Художникът благодари за честта с която са го удостоили  и пожела на всички много здраве и успехи. Той сподели, че е имал щастието да се учи на изкуство от най-добрите  художници, които са прославили Плевен и България. За това  най-важното е да има приемственост и да се предава духовността от поколение на поколение. По  негови думи времената не са много лесни за художниците и той пожела  на своите колеги да са упорити и да имат упование и надежда в живота. „Да се учим от другите, но  все пак да следваме нашия си път и да направим нашите си картини”, каза Тодоров и с радост сподели, че  плевенската  група на художниците успява да се съхрани, независимо от  особеностите на характерите и индивидуалността на всеки един от творците.

В художествената галерия беше  открита и ретроспективна изложба, посветена на 70-годишнината от създаването на плевенското дружество на художниците. В експозицията  са  показани повече от 200 творби на  плевенски автори –  живопис, графика, скулптура и приложни изкуства. По случай годишнината от създаването беше представен луксозен каталог. Не бяха малко и хората, пожелали да получат автограф от любимия си художник.

 

Есенният салон и връчването на наградата на Свети Пимен Зограф се организират от 2009 година. Инициативата  се прави съвместно с Община Плевен и представителството на СБХ-Плевен.

Следващата изява на плевенските художници е общата изложба за Коледните празници.

Валя Козовска