Новини

СК „Шампион” е с амбицията да развива женски баскетбол

Спортен клуб „Шампион”-. Плевен  е основан през 2015 година с цел да се развива спорта „баскетбол”, като се акцентира на сериозното методическо обучение на децата в ранна възраст – каза за радио „Плевен”  Анелия Рачкова – старши треньор на клуба. Засега тя е единствения треньор. Най-малкото дете посещава детска градина, а най-големите са в десети клас. Трениращите са на различни възрасти, като след двегодишна работа те са готови да се включат в състезания по баскетбол. И тук треньорката подчертава, че е важно детето да попадне на компетентен специалист, който да започне работа с него в самото начало, за да бъдат избегнати неправилни постановки на тялото, на ръцете и основните технически похвати. Освен това е трудно да се слезе на възрастта на самото дете, за което се изисква голям опит, тъй като с малките се работи по един начин, с по-големите – по друг. Но тя съумява да се справя, тъй като има 18-годишен педагогически опит и това ѝ позволява да води заниманията и с малките, и с големите.

След обиколка по училищата в началото на учебната година, тя е разговаряла с децата и те са предпочели клуб „Шампион” с родителите си. Тези, които тренират с любов към баскетбола, постигат много добри резултати. В баскетбола има нужда както от ръстови състезатели, така и от ниски. Затова Анелия Рачкова не ги подбира по такъв признак, а по това дали детето е мотивирано да се занимава с този спорт. Заниманията на клуба се водят във физкултурния салон на Средно училище „Пейо Яворов” в Плевен. За спонсори и дума не може да става – в момента клубът няма нито един. Но, както казва старши треньорът, и в останалите клубове и при други спортове финансовото положение не е по – различно. Това ограничава възможностите на клуба да участват в състезания, защото едно пътуване и участие  е минимум 200 лв.

През годината децата до 10-годишна възраст са участвали във фестивали по баскетбол, където не се отчита резултат, а стремежа е да се покаже какво са овладяли младите баскетболисти и те да почувстват големия спорт. Правят се контролни срещи с другия баскетболен клуб в Плевен – „Спартак”. Децата от двата клуба се познават добре, уважават се като състезатели от един и същи спорт.

В свободното време Анелия Рачкова организира така нареченият „тиймбилдинг” за членовете на клуба. Последният е бил под надслов „Татко и аз”, като в парк „Кайлъка” децата са участвали заедно с бащите си. Това е една екипна работа, която в живота рядко се вижда, тъй като родителите обикновено са много заети и нямат възможност да отделят време за игри с детето, а децата са си деца и имат нужда от игра!

Още една идея има Анелия Рачкова – тя има амбицията да възстанови в Плевен женския баскетбол.  На този етап в клуба има 10 момичета до 10 годишна възраст, които сериозно тренират. За жалост тази надежда е трудна за реализиране поради липсата на спонсори. На сайта – sk-shampion.com и във Фейсбук страницата е поместена нужната информация за тези, които проявяват интерес. При връзка с треньорката родителите могат да разберат как да запишат детето си и как ще протече неговото развитие в баскетбола.

Николай Стоев