Новини

ОбС гласува 3000 лева за подпомагане на Община Кресна

С пълно единодушие Общински съвет – Плевен прие решение за финансово подпомагане на Община Кресна със сумата в размер на 3 000 лева. Средствата са за преодоляване щетите от един от най-големите пожари на територията на страната, възникнал в района на Кресна на 24 юли тази година. За преодоляване на последиците от огнената стихия от Кресна обявиха Национална кампания за набиране на парични средства по банкова сметка.

Предложението за отпускане на финансова помощ на Кресна бе внесено на днешното заседание на Общинския съвет от неговия Председател Мартин Митев и кмета на Община Плевен Георг Спартански. Гласуваната сума от 3 000 лв. за Кресна ще бъде за сметка на разходите по местни дейности в частта „Резерв“ на Сборния бюджет на Община Плевен за 2017 г., гласи решението на съветниците.

Огнената стихия от юли тази година в района на Община Кресна нанесе огромни щети и остави без подслон десетки хора, се казва в писмо, изпратено от кмета на Кресна Николай Георгиев до Плевен. В него се посочва още, че размерите на екологичната катастрофа са невиждани. Загубени са безвъзвратно близо 20 000 декара горски площи в района, като само за възстановяване на изгорелите иглолистни и широколистни гори по експертни оценки ще са нужни 15 000 000 лева и поне 50 години. От Община Кресна се обръщат с гореща молба за човешка съпричастност и съдействие към всички български и чуждестранни физически и юридически лица, като молбата е да даряват парични средства, строителни, материали и вътрешно обзавеждане за изгорелите къщи и селскостопанските постройки в засегнатите села. Създадена е нужната организация за приемане и на помощи в хранителни продукти за пострадалите от пожара и вещи от първа необходимост.