Новини

България подготвя Европейска олимпиада по статистика

Националният статистически институт съвместно с Евростат и 11 държави – членки на ЕС, започна подготовката на Европейската олимпиада по статистика (ЕОС), която ще се проведе по време на Българското председателство на ЕС – от края на януари 2018 г. до средата на май 2018 година. Предварителният етап на олимпиадата беше проведен през учебната 2016/2017 година. На състезанието се явиха 59 отбора от цялата страна, 44 от тях се класираха за втория кръг. Задачата на журито не беше лесна. Всеки отбор се беше постарал, наред със знанията и техническите умения да вложи творчество и желание да се представи добре. На отборите, класирани на първо, второ и трето място, бяха раздадени награди на обща стойност 6 000 лева.

Съгласно регламента ЕОС ще се проведе в два кръга – Национален и Европейски, и с две категории ученици от средното образование –  VIII – IX клас и Х – ХII клас.

Състезанието ще е отборно, като всеки тим ще е съставен от един до трима ученици с учител ментор. Допълнителна информация за ЕОС можете да намерите на сайта на олимпиадата https://www.nsi.bg/eso2018/

За да участвате в олимпиадата, важното е да сте убедени, че всеки може да намери числата, които са му нужни, без да е експерт по статистика, и чрез тях да научи  интересни неща за живота на хората, пишат от НСИ.